Direct naar inhoud
Medicijnkosten gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies op Rijkshuisstijl Sluiten

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Als u een vraag heeft die u niet hieronder beantwoord ziet, kunt u contact opnemen via ons contactformulier.

Hoe zie ik of een geneesmiddel in het basispakket zit ?

Als een middel in zijn geheel voor vergoeding in aanmerking komt op grond van het GVS, dan vindt u het gehele bedrag onder de kop Vergoed.
Komt het middel deels in aanmerking voor vergoeding, dan vindt u het vergoede deel onder de kop vergoed en het resterende deel onder Door u zelf bij te betalen.
Als een middel niet voor vergoeding in aanmerking komt op grond van het GVS (Zorgverzekeringswet), dan vindt u het gehele bedrag onder de kop door u zelf bij te betalen.

Let op: De vergoedingen voor geneesmiddelen (nog op te hogen met het uitgiftetarief van uw apotheker) worden door uw verzekeraar ten laste van het verplichte eigen risico gebracht.

Let op: deze website biedt uitsluitend informatie over de vergoeding vanuit het GVS. Geneesmiddelen die niet of gedeeltelijk worden vergoed vanuit het GVS worden soms wel geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.

Voor een zeer beperkt aantal geneesmiddelen waarvoor moet worden bijbetaald biedt de fabrikant een vorm van terugbetaling dan wel compensatie voor de bijbetaling aan. Uw voorschrijvend arts of apotheker kan u daarover informeren. Het Zorginstituut beschikt niet over deze informatie.

Voor zogenoemde doorgeleverde (magistrale) bereidingen  (niet geregistreerde geneesmiddelen) laten we zien of zorgverzekeraars hebben aangeven dit middel al dan niet te vergoeden, eventueel aangevuld met nadere voorwaarden. Op de website van Zorgverzekeraars Nederland vindt u een overzicht van deze doorgeleverde bereidingen.

Voor geneesmiddelen die in het ziekenhuis worden toegediend geldt dat de kosten al zijn verdisconteerd in het ziekenhuistarief (DBC-tarief). Dat geldt ook voor middelen die extramuraal (via aflevering in de openbare apotheek) niet voor vergoeding op grond van het GVS  in aanmerking zouden zijn gekomen. Voor geneesmiddelen die onder de NZa-beleidsregel dure geneesmiddelen vallen geldt dat kosten hiervan door het ziekenhuis afzonderlijk (add-on declaratie bovenop het DBC-tarief) bij uw zorgverzekeraar worden gedeclareerd. In het overzicht op de website geven we aan dat deze "onder voorwaarden" worden vergoed.

https://www.nza.nl/zorgonderwerpen/zorgonderwerpen/ziekenhuiszorg/Add-on-geneesmiddelen-en-stollingsfactoren/

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 24 maart 2017.