Direct naar inhoud
Medicijnkosten gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies op Rijkshuisstijl Sluiten

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Als u een vraag heeft die u niet hieronder beantwoord ziet, kunt u contact opnemen via ons contactformulier.

Wanneer zijn geneesmiddelen onderling vervangbaar?

Voor een aandoening zijn veelal verschillende geneesmiddelen beschikbaar. Voor geneesmiddelen is in Nederland het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem (GVS) van toepassing. Binnen dit systeem worden geneesmiddelen onderverdeeld in groepen van onderling vervangbare geneesmiddelen. Middelen zijn onderling vervangbaar als ze beschikken over een gelijksoortig indicatiegebied, als er geen klinisch relevante verschillen in eigenschappen zijn, als ze een gelijke toedieningsweg hebben en ten slotte bestemd zijn voor dezelfde leeftijdscategorie.
Verschillen de eigenschappen nauwelijks van de reeds beschikbare middelen, dan is er geen reden een hogere prijs te betalen. Onderling vervangbare geneesmiddelen worden ingedeeld in één groep, waarvoor een vergoedingslimiet is of wordt vastgesteld. Bij deze middelen is daarom een bijbetaling mogelijk.
Een ander middel met vergelijkbare werking is een geneesmiddel dat in dezelfde GVS groep staat.
Het feit dat een geneesmiddel in het kader van het GVS als onderling vervangbaar is aangemerkt wil niet zeggen op dat individueel niveau zondermeer van medicatie kan worden gewisseld. Een eventuele verandering dient bij recept geneesmiddelen dan ook altijd in goed overleg met de voorschrijvende arts te gebeuren.
Bij de vergelijking van de kosten wordt uitgegaan van de zgn. 'Defined Daily Dose' (DDD) zoals vastgesteld door de WHO voor de gebruikelijke dosis. Deze DDD behoeft niet overeen te komen de gebruikte dosis van het geneesmiddel. Van niet alle geneesmiddelen is een DDD bekend, in deze gevallen kan de gemiddeld gebruikte dosis niet worden bepaald.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 20 maart 2017.