a
- Afleverkosten
-
Zie Uitgiftetarief
- Aflevertarief
-
Zie Uitgiftetarief
b
- Basispakket zorgverzekering
-
ZVW; Het basispakket dekt de kosten voor de zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek. De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Lees meer…
- Betaalbaarheid
-
De Rijksoverheid maakt afspraken met artsen, apothekers en zorgverzekeraars om de kosten van geneesmiddelen te beheersen. Lees meer…
- Bijlage 1a
-
Middelen die onderling vervangbaar zijn Lees meer…
- Bijlage 2
-
voorwaarden; De minister van VWS kan nadere voorwaarden stellen aan de vergoeding van geneesmiddelen door een middel te plaatsen op Bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Doel is het bevorderen van een doelmatige inzet van deze middelen. Het Zorginstituut Nederland adviseert de minister over de vergoedingsvoorwaarden van geneesmiddelen Lees meer…
- bijlage 1b
-
Middelen die niet onderling vervangbaar zijn. Lees meer…
c
- CBG
-
College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Als onafhankelijke autoriteit reguleert het CBG de kwaliteit, werking en veiligheid van een medicijn, en stimuleert het CBG het juiste gebruik door de juiste patiënt. Lees meer…
e
- EMA
-
Europees Geneesmiddelenbureau. Lees meer…
- EU nummer
-
Europees handelsvergunning nummer voor geneesmiddelen afgegeven door de het Europees Geneesmiddelenbureau Lees meer…
- Eigen betaling
-
Zie Eigen bijdrage
- Eigen bijdrage
-
Eigen betaling; De overheid stelt een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van een geneesmiddel hoger dan deze vergoeding, dan moet de verzekerde bijbetalen. Dat is de eigen bijdrage. Tot en met 31 december 2025 is deze eigen bijdrage per persoon per jaar maximaal € 250. De eigen bijdrage voor geneesmiddelen die de zorgverzekeraar vergoedt, telt mee voor het eigen risico Lees meer…
- Eigen risico
-
Het eigen risico betaalt u als u 18 jaar of ouder bent en gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Het eigen risico is een verplicht bedrag om te betalen: dit bedrag is in 2025 € 385. Lees meer…
- Extramurale geneesmiddelen
-
Geneesmiddelen die met een recept worden voorgeschreven en verkrijgbaar zijn bij een openbaar apotheker, een apotheekhoudend huisarts of een poliklinisch apotheker. Lees meer…
f
- FK
- Farmacotherapeutisch Kompas
-
FK; Geneesmiddelen informatie voor voorschrijvers Lees meer…
g
- G-standaard
-
Taxe; De G-standaard is een product van de Z-index Lees meer…
- GDV
-
Geïndividualiseerde distributievorm; Geïndividualiseerde distributievorm(GDV) is een specifieke verpakkingsvorm van medicijnen. Lees meer…
- GVS
-
Geneesmiddelen Vergoeding Systeem; Geneesmiddelen Vergoeding Systeem Lees meer…
- GVS limiet
-
De geneesmiddelen op de lijst van bijlage 1A van het GVS hebben een vergoedingslimiet. Als de prijs van het geneesmiddel boven deze limiet ligt, moet de verzekerde bijbetalen. Dit is de eigen bijdrage. Lees meer…
- Geneesmiddelen Vergoeding Systeem
-
Zie GVS
- Geneesmiddeleninformatiebank
-
De Geneesmiddeleninformatiebank van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG bevat de officiële informatie over alle geneesmiddelen die in Nederland zijn toegelaten Lees meer…
- Geïndividualiseerde distributievorm
-
Zie GDV
- geschil met verzekeraar
-
Zie SKGZ
k
- klacht
-
Zie SKGZ
p
- preferentie beleid
-
Zie Voorkeursbeleid
r
- RVG nummer
-
RVG staat voor Register Verpakte Geneesmiddelen. Het RVG nummer is een nummer van de handelsvergunning voor geneesmiddelen afgegeven door het CBG na het doorlopen van de nationale procedure. Lees meer…
- Registratiehouder
-
Om een geneesmiddel op de markt te kunnen brengen is een registratie nodig. Die wordt verleend door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en/of het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De registratiehouder is meestal de fabrikant. Lees meer…
- Registratieprocedure
-
De procedure om op de Nederlandse markt te mogen verschijnen. Dit proces loopt via het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Nederland en in Europa door EMA Lees meer…
s
- SKGZ
-
geschil met verzekeraar; klacht; SKGZ is in 2006 opgericht door Zorgverzekeraars Nederland en Patiëntenfederatie Nederland. De ministeries van VWS en Financiën hebben SKGZ aangewezen als onafhankelijke geschilleninstantie bij problemen tussen verzekerden en zorgverzekeraars in Nederland Lees meer…
t
- Taxe
-
Zie G-standaard
- Terhandstellingskosten
-
Zie Uitgiftetarief
- Terugbetaalregeling
-
Voor bepaalde medicijnen betaalt de fabrikant de eigen bijdrage terug. Dit wordt geregeld via een externe partij. Lees meer…
- terhandstellingstarief
-
Zie Uitgiftetarief
u
- Uitgiftetarief
-
terhandstellingstarief; Afleverkosten; Aflevertarief; Terhandstellingskosten; De vergoeding die de apotheek in rekening mag brengen voor de dienstverlening rond het afleveren van het geneesmiddel. Lees meer…
v
- Vergoeding
-
Geneesmiddelen komen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking als het middel is opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Lees meer…
- Vergoedingsprocedure
-
De procedure via het Zorginstituut om in aanmerking te komen voor vergoeding uit het basispakket volgens de regelgeving van de Zorgverzekeringswet. Lees meer…
- Voorkeursbeleid
-
voorkeursmiddel; preferentie beleid; Dit beleid, ook wel preferentiebeleid genoemd, houdt in dat een zorgverzekeraar binnen een groep van gelijke medicijnen (middelen met dezelfde werkzame stof) een voorkeursmiddel aanwijst. Meestal gaat het om het goedkoopste medicijn in die groep. De zorgverzekeraar vergoedt in dat geval alleen dit ʼpreferenteʼ medicijn. Lees meer…
- voorkeursmiddel
-
Zie Voorkeursbeleid
- voorwaarden
-
Zie Bijlage 2
w
- WGP
-
Wet Geneesmiddel Prijzen; Wet Geneesmiddel Prijzen. Deze wet zorgt er voor dat er een maximum is aan de prijs die voor het geneesmiddel mag worden betaald. De prijs wordt bepaald door het gemiddelde van referentie landen te nemen. Het maximum wordt twee maal per jaar bepaald, in april en oktober.
- Wet Geneesmiddel Prijzen
-
Zie WGP
z
- ZVW
- Zorginstituut Nederland
-
Het Zorginstituut brengt adviezen uit aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de kwaliteit, toegang en betaalbaarheid van het basispakket. Lees meer…
- z-index
-
Bedrijf dat de G standaard onderhoud. Lees meer…